Vi ber er, snälla, Hjälp 14 åriga Oscar Sajland som får behandling för sin hjärntumör i México. SWISHA Oscar Sajlands pappa på 070-6265478. Dela! Vi är så tacksamma!

Ännu en fasansfull helg bakom oss.
Tisdagen i förra veckan (15/5) var omtumlande – Oscar opererades akut för att ta bort beläggningar utanpå lungan och att sy igen ett hål på lungan som skapats vid lunginflammationen. Samtidigt lämnade mamma Cecilia, Josephine och Gustav oss. Det kändes väldigt sorligt, naturligtvis var det oerhört ledsamt. Efter operationen tog sig Oscar väldigt bra fram till lördagen, men på söndagen tillstötte komplikationer i hans andning – det blev en väldigt jobbig dag med mycket ledsamhet!

Oscar väckte mig på söndag morgon och sa ”Pappa, jag har så svårt att andas”. Vi hann tyvärr äta frukost strax innan ronden. Ronden i söndags var med många läkare – barnläkare, lungläkare, kirurg dvs totalt 5 läkare (här arbetar dom alltid!). Röntgen visade att hans tillstånd hade förvärrats varför ultraljud gjordes. Där konstaterade dom att diafragman tryckte uppåt på hö lunga vilket gjorde att han fick väldigt svårt att andas. Dessutom hade han slem i lungan som han pga. sin svaga andning inte orkade hosta upp. Lördagens glädjeansikten hos läkarna förbyttes till 5 allvarliga ansikten, varpå jag naturligtvis blev enormt orolig samtidigt som jag såg hur Oscar både andades häftig på vä sida och kippade efter andan. Mardröm och så smärtsamt. Snabbt kallades en anestesiläkare in som inte ville söva med en intilliggande frukost. Bedömning var att Oscar med andningshjälp och bevakning kunde avvakta tills säkerhetstiden hade passerats. Så, alla läkarna avstod söndagsmiddagen hemma med familjerna och istället sövdes Oscar. Han öppnades upp i bröstkorgens sida igen och ingreppet skede. Samtidigt sög man och tvättade ut lungan. Oscars stora rädsla var att återigen hamn i respirator, men lungläkaren menade att chansen att slippa var 90%. Tyvärr tillstötte komplikationer i hans andning varpå dom 10%, dom 10 olyckliga procenten, slog till. Han var otroligt ledsen över det.
Resultatet? Respiratorn som inte bara hjälper honom att andas utan också läka, togs ut igår tisdag. Om jag tycker att det var jobbigt att se det i 2 dagar, undra då hur Oscar kände det? Glädjen var väldigt stor när slangen åkte ut, och redan efter 5-10 minuter sa Oscar ”Det är mycket enklare att andas nu, enklare än på länge”. Nu kunde lungan expandera som den skall! Hela Oscars kliniska status blev med en gång bättre än på länge, andningen mycket lugnare, han utrycker att det är lätt att andas – han får luft, hans färg är bättre – och framförallt, han är otroligt hungrig igen. Läkarna menar att ingreppet i söndags har hjälpt honom flera steg framåt. Att göra ett ingrepp är alltid förknippat med risker, de trodde att han ev. inte skulle behöva senaste operationen, men den visade sig vara helt nödvändig till slut.

Om det var ganska bottenlöst och enormt ledsamt i söndags så är glädjen desto större i dag onsdag mer än 48 h efter ingreppet. Det är imponerande att se hur snabbt Oscar har återhämtat sig. Oscar har en så tydlig statusförändring, och framförallt upplever han den själv. Jag ser på hans andning, rösten, humör, aptit etc. Just nu, när jag sitter här talar han BARA mexikansk mat med sjukgymnasten och vad han rekommenderar Oscar att testa!

Björn med hans medarbetare Patrik som gör ett enormt stort arbete med insamling av pengar till Oscar, på många olika sätt, har varit här i Monterrey i en vecka för att på plats uppleva vår situation. Starkt och kärleksfullt! Det är många i Björns omgivning som är enormt engagerade och Oscar, mamma Cecilia och pappa Göran saknar ord över hur tacksamma vi är mot er alla! När Björn och Patrik var här har tyvärr Oscar legat både på intensiven, i respiratorn och på operationsbordet så det blev inte alls som vi hade planerat. Men, planering är svårt numera. Ni hittar mer aktiviteterna på #saveoscarsajland som koordineras av Björn.

Vi vill tacka Martin Szepczynski för ditt schack som du skickade med Björn! Jätteroligt! Tack Martin!

Vi hoppas på att Oscar skall få behandling 5 i veckan. Det otroligt positiva är att det vi är här för dvs bekämpa tumören går framåt! Sedan vi kom i februari till röntgen förra måndag kan vi se att tumören minskar och att tumörvävnad försvinner. Det otroligt tråkiga är att de pengar vi skulle använda till tumörbekämpning nu finns i Oscars lungor, förstå mig rätt. Framför mig har jag 40 tätskrivna sidor med allt som har gjorts dom senaste 24 dagarna till en otrolig kostnad av ca 600 000 kr. Jag hoppas att verkligen att vi snart kan sätta punkt för denna sjukhusvistelsen och ägna oss åt det vi är här för!

För Oscars framtids skull måste vi komma ikapp dessa pengar igen. Vi hoppas på alla goda människor som finns där ute med viljan att hjälpa Oscar tillbaka! Tack, vi är så tacksamma! Det är en kamp, men vi kommer att vinna den! Swisha till pappa Göran 070-6265478 och snälla dela så att fler kan hjälpa Oscar i hans kamp! Oscar behöver all hjälp han kan få!