#saveoscarsajland

Idag måndag, är det barncancerdagen och barncancergala. Cancer är en hemsk sjukdom, men när den drabbar barn är det obarmhärtigt. Enligt barncancerfonden drabbas nästan 1 barn om dagen av cancer i Sverige. Men barn som får cancer i Sverige får normalt alltid hjälp i Sverige, för det ingår i vårt svenska välfärdssystem, de blir inte lämnade åt sitt eget öde. Oscars cancer, vår sons, är så ovanlig att den bara drabbar en handfull barn om året. Oscar är det senaste barnet i södra Sverige sedan december som har fått diagnosen. Oscar har DIPG (DIPG – Diffust Pons Gliom), en tumör i hjärnstammen. Läkarnas entydiga besked på BUS i Lund var att det fanns inget att göra. Att Oscars tid på jorden var ganska kort, ca 9 månader. Dom såg i golvet, och sa ”vi kan inte göra något”. Cecilia och jag grät och vi var för förtvivlade. Ett cancerbesked i sig är chockerande, men att dessutom höra läkaren säga, ”vi kan inte göra något”, är det mest smärtsamma jag har varit med om. Följdfrågan är: Hur berättar du detta för ditt barn? Hur hade du gjort? Vi vet inga svar. Vi kan bara utgå från hur vi har gjort fram till idag, och det har varit svårt så det räcker.

Idag måndag är det barncancerdagen. Vi har sökt bistånd från Försäkringskassan. Oscar, är en svensk cancersjuk medborgare. Men vi, eller Oscar får ingen hjälp. Som förälder kan jag säga att jag tillbringar dagen i tårar enbart för att Oscar är Oscar och att Oscar är sjuk. Men att vi skulle behöva förklara för det svenska systemet att Oscar är sjuk, är för mig helt obegripligt. Vi har yrkat på ersättning från Försäkringskassan för olika kostnader men svaren är entydiga, vi får ingen ekonomisk hjälp. Försäkringskassan svarar Oscar:
– Försäkringskassan anser att Oscar kan få behandling i Sverige. ”Det är inte medicinskt styrkt att Oscar måste behandlas i México”.
– Lunginflammationerna och lungkollapserna som har kostat vår familj och alla donationer nästan 2 miljoner kronor. Försäkringskassan svarar: ”Godtas inte, minderåriga har fri sjukvård i Sverige, det Oscar får ingår i läkemedelsförsäkringen”.
– Vi yrkade på 20000 kr för ersättning för Oscars sjukgymnastik: Försäkringskassans svarar: ”Sjukgymnastik för barn är kostnadsfri för barn i Sverige.”
– Vi yrkade på en liten liten kudde som han kan sova på, lite upphöjt efter lunginflammationerna: ”Kan fås kostnadsfritt via region Skåne.” var svaret.
Var finns hjärtat? Försäkringskassans personal bad mig att ta upp kostnader för ett barn i livets slutskede, t ex att köpa Ipad etc. men när det kom till kritan, vi hade köpt en iPad till Oscar fick vi svaret från Försäkringskassan:
– ”Kostnaden godas inte då det är allmänt förekommande att det finns Ipads och datorer i familjer idag”. Då vill jag säga, nej vi är inte ”allmänt förekommande”. Cecilia köpte en Ipad som hon och 5 barn delade på i flera år. För något år sedan köpte vi en till, men vi överkonsumerar inte Ipads.

Idag måndag är det barncancerdagen. Oscar är född i Sverige. Den svenska staten anser sig inte ha något ansvar för Oscar längre, men Oscar är född i Sverige och är en himla god svensk kille. Hela Oscars framtid hänger på donationer av människor med stort hjärta. Väldigt stort hjärta. Vi är så tacksamma. Oscar är så tacksam. Snälla hjälp Oscar att överleva.

Hjälp Oscar. Oscar behöver hjälp, för svenska staten hjälper inte Oscar. Swisha till pappa Göran 0706265478